Waar komt het plastic afval in onze zeeën vandaan?

Welk afval komt eigenlijk in zee terecht?

Je kent waarschijnlijk de foto's van bezaaide stranden. Het toont meestal een melange van alles wat het menselijk huishouden te bieden heeft, van sappakjes tot PET-flessen of de beroemde plastic zakjes - in de jaren negentig was het nog onmisbaar voor ons, tegenwoordig is het al moeilijker verkrijgbaar in Midden-Europa en wordt het steeds meer uit de detailhandel verbannen.

Ook als het afval dat in de zee belandt niet rechtstreeks uit onze vuilnisbakken komt, zijn we er allemaal verantwoordelijk voor. Deze crisis kunnen we alleen samen oplossen, want het is duidelijk dat een kwart van het afval dat in zee terechtkomt uit plastic bestaat, dat honderden of zelfs duizenden jaren nodig heeft om te verteren.

Waar komt microplastic vandaan?

Ook al klinkt het alsof je achteraf opgelucht adem zou kunnen halen, de ontbinding van plastic flessen e.d. is op zich niet goed, want: Grotere plastic onderdelen vallen alleen uiteen in steeds kleinere deeltjes totdat ze uiteindelijk kleiner zijn dan 5 mm en worden microplastics genoemd . Vissen en walvissen zien deze kleine deeltjes aan voor plankton en het komt in hun organismen en vervolgens in de mens.

Wat de meesten van ons niet weten: een enorme hoeveelheid microplastics komt van de bandenslijtage van onze auto's. Een autoband weegt bij het weggooien ongeveer 1 tot 1,5 kg minder. Volgens een studie uit 2017 wordt dit zelfs beschouwd als de belangrijkste oorzaak van microplastics en zou het ongeveer een kwart van het plastic afval in de oceanen uitmaken. De enige manier om dit te voorkomen is door de auto te laten staan of niet zelf te kopen.

"Geen rietje, alsjeblieft!"

Nee, het is niet genoeg als je voortaan je drankje in de bar zonder rietje bestelt. Rietjes zijn het toonbeeld geworden van onnodig plastic afval en - begrijp ons niet verkeerd - het is belangrijk en goed om zonder te doen! Helaas moeten we ons er ook van bewust zijn dat deze slechts een marginaal deel uitmaken van het plastic afval in zee.

Het gebruik van cosmetische producten zonder microplastics is natuurlijk ook logisch! Schildpadden red je zo helaas nog niet. Want een groot deel van het plastic in de zee bestaat uit visserijafval en afgedankte visnetten. We kunnen de ongelooflijke hoeveelheid alleen indirect verminderen door direct te stoppen met het eten van vis. Dit is de enige manier om de wind uit de zeilen van de industrie te halen en minder afval in de zee terecht te laten komen.

De enige manier om zwerfvuil in onze oceanen te verminderen, is door maatregelen te nemen die ons klimaat en het milieu beschermen:

  • Stap zoveel mogelijk over op het openbaar vervoer
  • Deel indien mogelijk een auto met anderen; Carsharing modellen worden steeds belangrijker en toegankelijker
  • Consumeer zo weinig mogelijk; gebruik geen twijfelachtige producten en ingrediënten
  • Consumptie leidt tot plastic afval, koop het beste verpakkings- en plasticvrij en vermijd onnodige producten*
  • Schrap vis en zeevruchten van je menu
  • Vermijd dierlijke producten in voeding, maar ook huishoudelijke accessoires, kleding etc.

*Onze tubes zijn trouwens gemaakt van biobased plastic uit suikerriet en dus natuurlijk recyclebaar!

Daarbij bevelen wij aan