Schoon drinkwater voor gezinnen in Bangladesh

Klimaatbescherming is onze missie! We doen er alles aan om de uitstoot van CO2 te vermijden en te verminderen. Waar we de uitstoot van broeikasgassen (nog) niet kunnen vermijden, compenseren we met eco-sociale projecten, bijvoorbeeld in samenwerking Helioz uit Wenen. Sinds 2019 steunen we een klimaatproject dat garant staat voor schoon drinkwater voor gezinnen in Bangladesh.

In veel gebieden van Bangladesh is oppervlaktewater nog steeds de belangrijkste bron van drinkwater (naast regenwater). Helaas, omdat dit vaak vervuild is, moet het eerst worden gekookt, wat brandhout vereist en verschillende negatieve effecten heeft:

  • CO2 wordt uitgestoten bij het koken
  • Hiervoor is brandhout nodig en worden bossen gekapt
  • Vrouwen besteden veel tijd aan het verzamelen van brandhout
  • Constante rook in huizen veroorzaakt luchtwegaandoeningen, vooral bij kinderen

Met WADI heeft Helioz daarom een kosteneffectief apparaat op zonne-energie ontwikkeld waarmee verontreinigd drinkwater veilig door zonlicht kan worden gesteriliseerd.

Het is net zo eenvoudig als geniaal:
Meerdere naast elkaar wonende families delen een WADI. Het apparaat wordt met waterflessen in de zon gezet. Het display geeft dan aan wanneer het water door de UV-straling van het zonlicht de drinkkwaliteit heeft bereikt.

De methode heeft zichzelf bewezen:
Er is minder ziekte en een lagere CO2-uitstoot. We verbeteren het klimaat en het leven van de mensen in Bangladesh op de lange termijn - door beter drinkwater en door meer dan 800 ton CO2 per jaar te besparen!

Meer informatie over Helioz en ons project vind je hier

Daarbij bevelen wij aan