Say no to plastic!

Onze planeet stikt in plastic: elk jaar belandt 19 tot 23 miljoen ton plastic afval in de oceanen, meren en rivieren - het equivalent van bijna twee vrachtwagenladingen per minuut. Een vloedgolf van microplastic heeft al het Arctisch gebied bereikt en zelfs de diepe zeeën op dieptes tot 10.000 meter. Is er een manier om dit probleem te verhelpen?

Elk stuk plastic dat ooit is geproduceerd bestaat nog steeds

Sinds het begin van de massaproductie in de jaren vijftig is de productie jaarlijks enorm toegenomen. Terwijl er in 1950 1,5 miljoen ton plastic afval was, is dit aantal gestegen tot ongeveer 300 miljoen ton. Triest maar waar, dit aantal blijft onmetelijk stijgen: het AWI (Alfred Wegener Instituut) schat dat de stroom plastic afval de komende jaren nog verder zal toenemen: tegen 2045 zal de wereldwijde plasticproductie naar verwachting opnieuw verdubbelen.

Maar minder dan 5% van het plastic afval wordt gerecycled

Het gaat hier niet om het materiaal zelf. Plastic is eigenlijk een veelzijdig materiaal dat gemakkelijk kan worden verwijderd en gerecycled. De eis is echter dat de afgedankte producten in de juiste afvalbakken en het juiste recyclingsysteem terechtkomen. Helaas wordt slechts minder dan 5% van het wereldwijd geproduceerde plastic daadwerkelijk gerecycled.

Tegen 2050 zal 12 miljard ton kunststofafval op stortplaatsen terechtkomen

Sinds het begin van de plasticproductie is er naar schatting ongeveer 8,3 miljard ton plastic geproduceerd, waarvan 76% is weggegooid als plastic afval en bijna 80% van het opgehoopte afval is terechtgekomen op stortplaatsen of in de natuur (bossen, rivieren, stranden en de oceaan). Het duurt ongeveer 500 jaar voordat een plastic fles is afgebroken. Dit wordt zowel een kwestie van milieueffecten als van ruimte, aangezien stortplaatsen in sommige landen al veel ruimte in beslag nemen.

10 miljoen ton plastic belandt jaarlijks in de oceaan

Hoe al dat plastic afval eigenlijk in zee terechtkomt, kunt u hier uitzoeken. Intussen heeft zich al een waanzinnige massa (plastic) afval opgehoopt, die circuleert in 5 grote vuilnisbelten in onze oceanen.

Onder hen is de zogenaamde Great Pacific Garbage Patch, die wordt beschouwd als de grootste zeeafvalberg ter wereld. Het wordt geschat op ongeveer drie keer de grootte van Frankrijk en vier en een half keer de grootte van Duitsland!

De oplossing?

Kleine en grote schoonmaakprojecten zoals The Ocean Cleanup zijn een sprankje hoop voor de toekomst van onze oceanen. Maar het zou belangrijker zijn om de immense productie van - helaas vaak onnodige - plastic producten te verminderen en een groter deel van de gebruikte plastic materialen te recyclen. Plastic blijft ook na het eerste gebruik een waardevolle grondstof.

Wat helpt tegen de stortvloed van plastic?

 1. Zeg nee tegen plastic
  Kies waar mogelijk voor alternatieven die gemaakt zijn van duurzamere materialen - zolang ze maar gerecycled kunnen worden.
 2. Get creatief
  Hergebruik indien mogelijk plastic voor eenmalig gebruik, bijvoorbeeld lege verpakkingen als vuilniszakken. Zo bespaar je al op het gebruik van een extra vuilniszak.
 3. Recycle
  Om waardevolle grondstoffen zoals plastic, papier, enz. een tweede kans te geven, moeten ze na het eerste gebruik op de juiste manier worden weggegooid, d.w.z. in de juiste afvalbakken
 4. Hergebruik
  Momenteel duiken op allerlei gebieden herbruikbare oplossingen op. Van herbruikbare menstruatiebekers tot praktische wasdoekjes voor eten en snacks, en houten of metalen scheermesjes - houd altijd een oogje in het zeil voor duurzamere opties.
 5. Refill
  Slimmenavulsystemen voor cosmetica en schoonmaakmiddelen worden steeds algemener, wat op de lange termijn bespaart op plastic verpakkingen. Vaak zijn de navullingen ook betaalbaarder.
 6. Deel uitmaken van de oplossing
  Steun opruim- en upcyclingprojecten

Wij hopen een kleine bijdrage te leveren met onze hervulbare pompdispensers voor vloeibare zepen, shampoos, etc. door 100% oceaanplastic te gebruiken als ons productiemateriaal. De praktische hervulmaten vervangen tot 15 plastic flessen per jaar!

Daarbij bevelen wij aan