Recept: Gouden melk voor een mooie huid & een sterk immuunsysteem

De gele knol lijkt niet alleen op gember, maar is ook verwant aan gember en heeft waarschijnlijk net zoveel positieve eigenschappen op ons lichaam, want kurkuma heeft de volgende effecten:

  • antioxidant
  • ontgiftend
  • balancerend

Het staat ook bekend om zijn gunstige effecten op de spijsvertering. De gelijknamige curcumine stimuleert ook de lever om meer gal en maagzuur te produceren. Het wordt niet voor niets vaak bekroond met de titel superfood!

Het is nog niet duidelijk bewezen dat het aanbrengen op de huid daadwerkelijk een positief effect heeft. Als drank of specerij in verwarmende gerechten helpt kurkuma echter ook de huid om de talgproductie te reguleren. Daarom kan een kopje gouden melk per dag helpen bij een onzuivere huid en acne.

Als natuurlijke antioxidant beschermt de gele knol ook tegen oxidatieve stress. De eerder genoemde curcumine heeft een neutraliserende werking op vrije radicalen en helpt zo onder meer de celmembranen te beschermen tegen schadelijke moleculen. Vandaar de anti-aging werking: een lager aantal vrije radicalen leidt tot een langzamere huidveroudering en minder rimpels.

De gouden melk of turmeric latte is niet alleen een trendy drankje, maar verwarmt ook van binnenuit en versterkt het immuunsysteem. En juist nu hebben we allemaal een sterk immuunsysteem nodig!

Makkelijk recept voor kurkuma latte

Wij bereiden onze gouden melk natuurlijk met plantaardige melk. Wij houden het meest van havermelk, die overigens ook het makkelijkst te verkrijgen is van regionale productie en in biologische kwaliteit.

Voor een glas kurkuma latte heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 300 ml plantaardige melk (liefst zelfgemaakt)
  • 1 stuk kurkuma (ongeveer 2 - 3 cm groot) of 1 el kurkumapoeder
  • 1 stuk gember (ongeveer 2 cm hoog, houd je van pittig, neem dan gerust meer)
  • een beetje versgemalen zwarte peper
  • een beetje kaneel
  • 1/2 theelepel kokosolie
  • agavesiroop om te zoeten indien nodig

Doe alle ingrediënten in de blender. Daarna komt de romige drank in een pan en wordt kort gekookt voordat het nog een paar minuten mag trekken, zodat de smaak van de kruiden zich kan ontwikkelen. Als je wilt, kun je de gouden melk zeven - soms lukt het de blender niet om vezelige stukjes gember volledig te hakken. Als je wilt, kun je de kurkuma latte opschuimen met de melkopschuimer - et volià is je helende warme drank klaar!

Daarbij bevelen wij aan