Prebiotische cosmetica voor een gezonde huidbarrière

Miljoenen micro-organismen woeden op onze huid en vormen samen met de cellen van de epidermis een complex netwerk. Het bestaat uit schimmels, bacteriën, virussen en protozoa, dat wil zeggen het geheel van alle micro-organismen die onze huid koloniseren. Deze symbiose wordt het microbioom genoemd.

De samenstelling van het microbioom is voor ieder van ons anders - net als het microbioom in onze darmen. De aard van dit netwerk hangt af van veel verschillende factoren: bacteriën hebben bijvoorbeeld invloed op de pH-waarde.

Het grote aantal verschillende bacteriën in symbiose met huidcellen maakt kolonisatie door indringers moeilijk. Hierdoor is het microbioom op onze huid een belangrijk onderdeel van ons immuunsysteem! En dat bepaalt uiteindelijk ook hoe gezond onze huidbarrière is en hoe goed deze ons kan beschermen tegen omgevingsinvloeden.

Het microbioom is anders samengesteld, afhankelijk van het deel van ons lichaam. Factoren zoals temperatuur, vochtigheid en talgproductie hebben grote invloed op de textuur van onze huid. Daarom zijn er bijvoorbeeld plekken die sneller uitdrogen dan andere. Een gezonde huidbarrière is beter in het vasthouden van vocht.

Prebiotisch versus probiotisch

We kennen allemaal probiotische voedingsmiddelen: yoghurt, zuurkool, azijn en dergelijke bevatten levende bacterieculturen die een positief effect hebben op ons microbioom in de darm. De nuttige bacteriën koloniseren onze darmen en verbeteren en versterken het milieu.

We weten nog niet zo lang van prebiotische voedingsmiddelen: ze bevatten speciale, onverteerbare vezels die dienen als voedsel voor de probiotica. Dit betekent dat prebiotica zorgen voor een optimale voeding van de reeds bestaande microflora.

Prebiotische vezels komen voor in alle groenten en fruit. Ons favoriete prebioticum is inuline. Het zit bijvoorbeeld in witlof, asperges, knoflook, artisjokken of kool.

Hetzelfde principe geldt ook voor de huid!

Als de huidbarrière, oftewel het microbioom, verstoord is, kunnen prebiotische ingrediënten in cosmetica deze weer in balans brengen. Maar ook preventief gebruik versterkt en voedt de microflora op de huid.

Een verstoorde huidbarrière is doorlatend en kan de zo belangrijke beschermende functie niet meer behouden. Hierdoor wordt de huid vatbaarder voor invloeden van buitenaf, zoals zonnestraling, maar ook voor ongewenste indringers, want er zijn ook slechte micro-organismen die ons ziek maken.

Maar een verstoord microbioom kan ook de oorzaak zijn van ziekten zoals acne, psoriasis, neurodermitis, gelijk aan atopische dermatitis, en andere inflammatoire huidziekten. Er zijn al onderzoeken die hebben vastgesteld dat bijvoorbeeld bij acne en puistjes een behandeling met prebiotische cosmetische producten betere resultaten kan opleveren dan antibacteriële ingrediënten. Want dat is precies de tegenovergestelde benadering, namelijk het doden van levende bacteriën die ons ziek maken. Helaas moeten ook de goede bacteriën eraan geloven wat vaak het tegenovergestelde effect heeft.

De microflora op onze huid, de barrièrefunctie en ons aangeboren immuunsysteem werken samen om onze huid gezond te houden. Het is belangrijk om dit delicate evenwicht te behouden.

Voordelen van prebiotische cosmetica

Vooral gezichtsreinigers, zepen, douchegels en shampoos met ingrediënten als alcohol, agressieve oppervlakteactieve stoffen en sulfaten kunnen onze huidbarrière beschadigen en doorlatend maken. Om dit effect te voorkomen, gebruiken we enerzijds helemaal geen schadelijke ingrediënten. Anderzijds voegen we extra prebiotische ingrediënten toe aan onze producten, zoals inuline uit cichorei. Zeker bij verzorgingsproducten als lippenbalsem of bodylotion is dat heel logisch. De waardevolle inuline mengen we nu echter in bijna alle producten, zoals zeep of douchegel.

De micro-organismen op je huid zijn hier blij mee, want ze voeden zich ermee en gedijen uitstekend!

Doe iets goeds voor je huid en verwen haar met waardevolle prebiotische cosmeticaproducten van biologische kwaliteit!

Daarbij bevelen wij aan