pH-waarde in cosmetica - dat is gezond voor je huid

Herinner je je nog je scheikundeles? De term pH-waarde werd zeker gebruikt tijdens je schooltijd. Maar waar het precies over gaat, heb je het nooit echt begrepen? Maak je geen zorgen, je bent niet de enige. Want er zit meer achter de term dan in 50 minuten kan worden overgebracht.

Kort uitgelegd, het punt is dat waterige oplossingen zuur, neutraal of basisch kunnen zijn. De waarden hiervoor worden meestal gemeten op een schaal tussen 0 en 14, waarbij een pH-waarde van 7 als neutraal wordt beschouwd, alles daaronder zuur en alles boven de 7 als basisch.

Tot zover goed. Maar wat heeft dat met cosmetica te maken?

Je kent vast wel het droge gevoel dat soms optreedt na het wassen van je handen met zeep. De meeste zepen hebben een pH-waarde tussen 9 en 10 en zijn daarom basisch - wat ook logisch is, want ze zouden vuil van onze huid moeten verwijderen. Maar als de handen uitdrogen, betekent dit dat de natuurlijke beschermende zuurmantel van de huid wordt vernietigd. En dat moet zoveel mogelijk vermeden worden!

Beschermende zuurmantel & microbioom

Onze huid heeft van nature een pH-waarde tussen 4,5 en 5,5 - dit varieert afhankelijk van het lichaamsdeel en de persoon. De gemiddelde waarde voor de natuurlijke beschermende laag van de huid wordt vaak gegeven als 5,5 - onze huid is licht zuur, daarom spreken we ook van de beschermende zuurmantel als we de laag van talg, zweet en hoorncellen die ons omringt bedoelen. Samen met gezonde bacteriën vormt het het microbioom dat ons beschermt tegen omgevingsinvloeden en micro-organismen.

Hoe ingenieus deze beschermlaag ook is, helaas is hij ook erg gevoelig en kan gemakkelijk worden verstoord. Daarom moet de pH-waarde van cosmetische producten zo dicht mogelijk bij die van de huid liggen, dit maakt producten beter op elkaar afgestemd en beschermt de gezondheid van je huid. Omdat een bijzonder gevoelige huid nog sneller uit balans raakt, moet je letten op een pH-waarde, die vaak “pH-huidneutraal” wordt genoemd.

Let op, dat betekent niet dat de pH-waarde neutraal is, want dat zou overeenkomen met de waarde 7 - maar dat de waarde de pH-waarde van de huid benadert, namelijk 5,5!

De pH van een product is niet de enige factor die onze natuurlijke beschermende zuurmantel uit balans kan brengen, dus het is nog steeds het bekijken waard!

pH-waarden in Hands on Veggies producten

Onze producten zijn aangepast aan de respectieve pH-waarde van het lichaamsdeel waarvoor ze zijn ontwikkeld. Douchegel en bodylotions zijn tussen 5,0 en 5,5, dus pH-neutraal en perfect om de natuurlijke beschermlaag van je huid intact en gezond te houden.

Conditioner:

Bij conditioners voor het haar heeft zich echter een pH-waarde in het mild zure bereik bewezen, omdat dit het haar glans geeft en het gladder maakt. Daarom breng je ook geen conditioner op de hoofdhuid aan, maar alleen in de lengtes van het haar.

Onze tip: Heb je onze lippenbalsems al geprobeerd? Deze zijn speciaal ontworpen prebiotica om het microbioom van je lippen te behouden. Hierdoor zijn ze nog beter beschermd tegen uitdroging en barsten.

Overigens profiteert ook je microbioom van de biologische fermentatie, die op een natuurlijke manier conserveert en verzorgt. Milde oppervlakteactieve suikers reinigen ook de huid en het haar op milde wijze. Dit totaalconcept hebben wij speciaal voor jou ontwikkeld, zodat jouw huid gezond blijft!

Daarbij bevelen wij aan