Haaruitval: waar het vandaan komt en wat je eraan kunt doen?

100 haren per dag, zoveel haar verliest elk van ons elke dag

We ergeren ons regelmatig aan haren die in je borstel, op je trui of in de gootsteen achterblijven. Hier hebben we samengevat waar haaruitval vandaan komt en hoe je het kunt stoppen.

Iedereen verliest elke dag haar, als gemiddelde wordt 100 haren per dag aangenomen. Moeilijk te controleren want wie wilt er ieder achtergebleven haar in je borstel tellen..

Bij lang en donker haar lijkt haarverlies ergen dan het is omdat deze haren meer opvallen. Heb je toch het gevoel dat je meer haar dan normaal verliest dan is het belangrijk dit in de gate te houden.

Wat is de oorzaak van haaruitval?

Ons haar begint te veranderen vanaf de leeftijd van 25. Het haar wordt dunner en vaak iets minder. Bij mannen begint genetisch haarverlies vaak tussen de 30 en 40 jaar - bij vrouwen iets later, rond 50 jaar.

Er zijn veel redenen voor haaruitval:

  • Voeding
  • Vitamine tekort
  • Spanning
  • Hormonale schommelingen
  • Medicatie
  • Ziekten
  • Genetica

Vaak is het voldoende om een beetje na te denken over wat er recentelijk veranderd is. Een scheiding, zwangerschap, verhuis of andere stressors kunnen een trigger zijn. U kan overwegen om iets in uw dieet te veranderen. Of misschien kont het gewoon door een verandering in de seizoenen - sommigen hebben bijvoorbeeld regelmatig een fase van ernstig haarverlies in de herfst ...

Als u geen oorzaak kunt vinden en geen verbetering ziet met mildere verzorgingsproducten, kan u best een arts raadplegen. Hormonale problemen of een ijzertekort kunnen ook verantwoordelijk zijn voor haaruitval.

Wat kunt u doen aan haaruitval?

Schakel eerst over op haarverzorgingsproducten met milde oppervlakteactieve stoffen. Veel sulfaten en andere ingrediënten reinigen zo intens dat ze de huidbarrière van je hoofdhuid aantasten en deze doorlaatbaar maken voor ziekteverwekkers en andere dingen. Je kunt ook een hoofdhuidmasker proberen dat bijvoorbeeld de bloedcirculatie bevordert. Op de lange termijn kan het ook helpen om je haar minder vaak te wassen en simpelweg minder producten te gebruiken.

DIY-noodhulp voor een gestreste hoofdhuid

Als uw hoofdhuid geïrriteerd en jeukend is, kunt u dit snel verhelpen met een eenvoudig doe-het-zelf-regime:

Masseer voor het slapengaan pure kokos- of olijfolie in de hoofdhuid en was de volgende ochtend uit. De olie geeft je huid een hydratatieboost. Kokosolie heeft daarnaast een antiseptische werking en reinigt ook nog eens.

Als je een erg droge huid hebt, kun je ook een paar druppels tarwekiemen, jojoba of amandelolie mengen met een beetje geplette avocado, aanbrengen, 20-30 minuten laten inwerken en afwassen met een milde shampoo.

Daarbij bevelen wij aan